Τεχνητή Νοημοσύνη: 13 εφαρμογές και εργαλεία για εκπαιδευτικούς

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην εκπαίδευση δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά απαραίτητο εργαλείο για τη σύγχρονη διδασκαλία.

Η AI προσφέρει μια πληθώρα εφαρμογών και εργαλείων που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της διδασκαλίας και να διευκολύνουν τη διαδικασία μάθησης.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το ΕΚΕΚ και το 1ο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση σας παρουσιάζει μια λίστα με 13 κορυφαία εργαλεία και εφαρμογές AI που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω εξ αποστάσεως σεμιναρίων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Όι επιρμοφούμενοι του προγράμματος θα μάθουν να χρησιμοποιούν τα παρακάτω εργαλεία και εφαρμογές Τ.Ν.

1. ChatGPT

Το ChatGPT είναι ένα προηγμένο εργαλείο AI που βοηθά τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία περιλήψεων, σχεδίων μαθημάτων και φύλλων εργασίας. Παρέχει επίσης υποστήριξη για διορθώσεις και μπορεί να δημιουργήσει διαδραστικά κουίζ και συνεντεύξεις με ιστορικά πρόσωπα.

2. Turnitin

Το Turnitin είναι ένα ισχυρό εργαλείο ανίχνευσης λογοκλοπής που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των εργασιών των μαθητών. Με την AI του, μπορεί να αναλύσει κείμενα και να παρέχει λεπτομερείς αναφορές, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να εντοπίσουν την αυθεντικότητα των εργασιών.

3. Duolingo

Το Duolingo χρησιμοποιεί την AI για να προσφέρει διαδραστική εκμάθηση γλωσσών. Με εξατομικευμένες ασκήσεις και άμεση ανατροφοδότηση, αυτή η εφαρμογή βοηθά τους μαθητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες με έναν διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.

4. Photomath

Η εφαρμογή Photomath επιτρέπει στους μαθητές να λύσουν μαθηματικά προβλήματα απλά σαρώνοντας τα με το κινητό τους. Η AI επεξεργάζεται το πρόβλημα και παρέχει λεπτομερείς λύσεις βήμα προς βήμα, κάνοντας τα μαθηματικά πιο προσβάσιμα.

5. Stable Diffusion

Το Stable Diffusion είναι ένα εργαλείο AI που βοηθά στη δημιουργία και επεξεργασία εικόνων. Είναι εξαιρετικό για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και τη μετατροπή περιγραφών κειμένου σε οπτικές απεικονίσεις.

6. Magic School AI

Αυτό το εργαλείο προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού διδασκαλίας. Με τη βοήθεια της AI, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν σχέδια μαθημάτων, ομαδικές εργασίες και project-based learning (PBL) δραστηριότητες.

7. Grammarly

Το Grammarly χρησιμοποιεί την AI για να βοηθήσει στη βελτίωση της γραφής των μαθητών. Παρέχει ανατροφοδότηση για τη γραμματική, τη σύνταξη και το στυλ, βοηθώντας τους μαθητές να γράφουν πιο καθαρά και αποτελεσματικά.

8. Elicit

Το Elicit είναι ένα εργαλείο AI που υποστηρίζει την έρευνα, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν και να αλληλεπιδρούν με επιστημονικά δεδομένα και άρθρα με έναν πιο διαισθητικό τρόπο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προετοιμασία ακαδημαϊκών εργασιών και projects.

9. Clipdrop

Η πλατφόρμα Clipdrop βοηθά στην επεξεργασία εικόνων και στην απομόνωση αντικειμένων από το φόντο τους. Αυτή η AI εφαρμογή είναι ιδανική για τη δημιουργία προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών υλικών και τη βελτίωση της οπτικής απεικόνισης.

10. Quizizz

Το Quizizz είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας κουίζ που χρησιμοποιεί AI για να κάνει τη μάθηση πιο διαδραστική. Επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν και να μοιράζονται κουίζ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της προόδου των μαθητών σε πραγματικό χρόνο.

11. Gamma.app

Το Gamma.app διευκολύνει τη δημιουργία παρουσιάσεων με τη χρήση της AI. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν παρουσιάσεις με βάση φράσεις ή αρχεία και να ενσωματώσουν πολυμέσα, κάνοντας τις παρουσιάσεις τους πιο δυναμικές και ελκυστικές.

12. YouChat

Το YouChat είναι ένα chatbot AI που υποστηρίζει την έρευνα και την αλληλεπίδραση. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να παρέχουν άμεση βοήθεια στους μαθητές και να απαντούν σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της μάθησης.

13. Paperpal

Το Paperpal βοηθά στην οργάνωση και βελτιστοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας. Χρησιμοποιεί AI για να ενισχύσει τη διαδικασία έρευνας και να προσφέρει υποδείξεις για τη βελτίωση των ερευνητικών εργασιών.

Συμπέρασμα

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση, παρέχοντας εργαλεία που διευκολύνουν τη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν εξ αποστάσεως σεμινάρια στην AI μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις εφαρμογές για να ενισχύσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να παρέχουν πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική μάθηση στους μαθητές τους. Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση στη χρήση αυτών των εργαλείων είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της AI στην εκπαίδευση

7.000 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες για τον 1ο κύκλο του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση με Πιστοποιητικό από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το ΕΚΕΚ

Nέος κύκλος άνοιξε για αυτό το μήνα λόγω χιλιάδων αιτήσεων – Δείτε εδώ

Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και ασύγχρονα